Kartini Tee - Heren
Kartini - Tee

In meerdere kleuren verkrijgbaar - unisex model.

€ 30,00
Prijs per stuk
Velden met een * zijn verplichte velden
Aantal: 
Bestellen
Op verlanglijst
 
KARTINI - TEE
Een tee van zacht katoen met een ronde halsopening en korte mouwen.

DESIGN
Kartini werd op 21 april 1879 geboren als dochter van het hoofd van het district Mayong. Ze was een Javaanse aristocrate en voorvechtster van de rechten van de vrouw. Onderwijs voor iedereen jongens en meisjes, voor arm en rijk, daar zette zij zich onvermoeibaar voor in.

Ze las, sprak en schreef uitstekend Nederlands, omdat zij en haar zusjes de Europese lagere school mochten bezoeken. Toen zij twaalf was moest ze echter thuisblijven om zich voor te bereiden op haar rol als raden ayu, de echtgenote van een man van gelijk sociaal niveau. In deze periode werd ze zich bewust van de sociale verhoudingen in haar beperkte wereld. Ze was verontwaardigd over volgens haar onrechtvaardige wetten en gebruiken, over status die gebaseerd was op geboorte, geld of macht. Ze wilde als individu kunnen werken aan haar levensdoel: een rechtvaardige en welvarende maatschappij. Ze wilde geen raden ayu worden, omdat dat haar opnieuw onvrij zou maken.

Tijdens haar eenzame opsluiting had ze één lichtpuntje: de kranten, tijdschriften en boeken die wekelijks in de leestrommel bij haar vader gebracht werden. Ze herkende haar opvattingen in geschriften van Europese feministes en sociaal-democraten en startte een uitgebreide briefwisseling met deze geestverwanten.  Ze vatte het plan op om in Nederland een vak te leren. Als ze economisch zelfstandig was, zou ze haar idealen kunnen verwezenlijken. De regering in Batavia was erop tegen vanwege ‘rust en orde’. Uiteindelijk moest zij trouwen en in 1904, op 25 jarige leeftijd, overleed zij 4 dagen na de geboorte van haar enig kind. De meeste bekendheid verwierf ze na haar dood, toen een deel van haar aan Europeanen gerichte brieven werd gepubliceerd. In Indonesië is er jaarlijks een kartini-dag, maar in Nederland is zij vrijwel vergeten. Daarom hebben we bij Indo’s Be Like een speciaal design laten maken van R.A. Kartini, opdat wij niet vergeten.

Tekst over kartini via www.kartini.nl

100% biologisch katoen. 

Dit betreft een unisex model, download HIER het maattabel. 
Laatst bekeken producten